Sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenlerden biri de düzenli spor yapmaktır. Düzenli spor yapan kişinin, sporun yanında kendisine uygun bir beslenme planının da olması gerekir.
Uzmanı dışında alınan beslenme tavsiyeleri, kulaktan dolma yanlış bilgiler spor yapan kişiler için çok tehlikelidir. Sağlıklı olmak için yapılan birçok şey ters bir etki gösterebilir ve geri dönülemez sağlık problemleri yaratabilir.
Spor yapan kişilerin en çok duyduğu sözler muhtemelen protein tüketimi ile ilgili olanlardır. Proteine çok fazla ihtiyaç duyulduğu yönünde söylemler kişiyi sağlıksız bir beslenme düzenine itebilir.
Protein almamız gereken önemli bir besin öğesidir. Bir kişinin sağlıklı olması için tek bir besin öğesine yönelmemesi, bütün besin öğelerini belli oranlarda tüketmesi gerekir.
Günlük alınan enerjinin;
%50-60’ı karbonhidrat
%12-20’si protein
%25-30’u yağlardan sağlanmalıdır. Bu rakamlar kişilerin vücut yapılarına, sağlık durumlarına ve yaptıkları spora göre farklılık gösterebilir.
Spor yapmaya yeni başlayan kişilerin spor salonlarında gördüğü, spor yapılırken mutlaka tüketmesi gerektiği algısı yaratılarak satılan protein tozları da bilinçsiz kullanıldığında sağlık problemlerine neden olabilir.
Spor yapan kişilerin vücutları için gerekli besin öğelerini besinler ile sağlamaları gerekir. Protein tozları ise profesyonel sporcular tarafından gerekli zamanlarda ve yeterli miktarda, spor beslenmesi ile uzmanlaşmış hekimler ve diyetisyenler kontrolünde tüketilebilir.
Protein tozları bilinçsiz tüketildiğinde; böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları, kemik erimesi, karaciğer hastalıkları gibi problemlere sebebiyet verebilir.
Spora yeni başlayan kişilerin karıştırdıkları bir diğer konu da enerji içecekleri ve spor içekleridir. Sporcuların tüketmiş olduğu spor içecekleri spordan önce, spor sırasında ve spor sonrasında farklı şekillerde hazırlanır. Bu içecekler sporcuya ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve terle kaybettiklerini geri kazandırmak içindir.
Enerji içecekleri ise içerisinde bulunan kimyasallar ile vücudu uyarır fakat spor yapan kişilerin ihtiyacı olan devamlılığı sağlamasına fayda sağlamaz. Uzun vadede kullanımı asabiyet, anksiyete, uyku problemleri, çarpıntı, dehidrasyon(susuzluk) ve buna bağlık böbrek fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir.
Spor takviyesi adı altında satılan birçok ürünün kanıtlanmış bir faydası yoktur ve yalnızca profesyonel kullanıma uygundur. Spor yapan kişilerin doktor kontrolünde düzenli olarak kan tahlillerini yaptırması ve spor takviyesi kullanılacaksa da bu kullanımın bir uzman eşliğinde planlanması gerekir.